تحولات منطقه

تل‌آویو در حال آماده شدن برای الحاق کرانه باختری است. الحاقی که پیش درآمد آن، سرکوب روزهای اخیر مقاومت فلسطین توسط تشکیلات خودگردان است و احتمالاً این اقدام، کاتالیزوری برای قیام جدید فلسطینیان علیه زیاده‌خواهی‌های این رژیم خواهد بود.

پشت پرده سرکوب مقاومت در کرانه باختری / چراغ‌سبز عباس به نتانیاهو برای الحاق کرانه باختری
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

قدس؛ اگرچه الحاق کرانه باختری سال‌ها در دستور کار رژیم صهیونیستی بوده است، اما براساس تحولات اخیر در منطقه، به نظر می‌رسد این بار چنان‌که بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی افراطی رژیم مدعی شده یک «فرصت بزرگ» نصیب رژیم اشغالگر شده است؛ فرصتی که با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا موقعیت خوبی برای تکمیل پروژه الحاق سرزمین‌های فلسطینی فراهم کرده است و نباید به‌راحتی آن را از دست داد.

به نوشته معاریو، این نخستین باری نیست که اسموتریچ به همراه دیگر افراط گرایان صهیونیستی ارتباط میان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ‌سفید و گسترش غیرقانونی مرزهای اسمی رژیم صهیونیستی را برجسته می‌کنند.

بازگشت ترامپ و خوشحالی افراط گرایان در رژیم صهیونیستی

 به نوشته میدل ایست، دو موضوع، راست افراطی اسرائیل را نسبت به بازگشت ترامپ به دفتر بیضی شکل کاخ‌سفید خوشبین می‌کند: تجربه اسرائیل در نخستین دوره ریاست جمهوری ترامپ، یعنی زمانی که رئیس‌جمهور ایالات متحده به رژیم اشغالگر اجازه داد شهرک‌سازی‌های غیرقانونی را در بلندی‌های جولان سوریه و قدس شرقی اشغالی با قدرت ادامه دهد و البته بیانیه اخیر ترامپ در آستانه انتخابات.

 ترامپ هنگام سخنرانی در مراسمی در ماه آگوست با حضور گروه‌های حامی اسرائیل گفت اسرائیل روی نقشه «بسیار کوچک» است و با صدای بلند پرسید: آیا راهی برای بدست آوردن اراضی بیشتر وجود دارد؟ این بیانیه شفاهی که در هر قالبی پوچ و بی‌ارزش به نظر می‌رسد، سبب خوشحالی سیاستمداران صهیونیستی شد که تصور کردند این سخنان به منزله چراغ سبزی برای الحاق بیشتر سرزمین فلسطین است.

دلایل تقویت اهداف استعماری رژیم صهیونیستی 

 اما آنچه مشخص است اهداف اسرائیل برای توسعه استعماری در روزهای اخیر تقویت شده است. پس از سقوط دولت بشار اسد در سوریه، رژیم صهیونیستی بلافاصله به مناطق وسیعی از این کشور حمله کرد و تا استان قنیطره در کمتر از ۲۰کیلومتری پایتخت دمشق رسید.

 به نظر می‌رسد تل‌آویو در نظر دارد از اتفاقات اخیر در سوریه به عنوان الگویی برای آینده کرانه باختری استفاده کند. رژیم صهیونیستی در سال۱۹۶۷ نزدیک به ۷۰درصد از بلندی‌های جولان سوریه را اشغال و اشغال غیرقانونی خود در منطقه عربی را با الحاق رسمی آن در سال ۱۹۸۱ از طریق به اصطلاح قانون بلندی‌های جولان تثبیت کرد. این اقدام غیرقانونی مدت کوتاهی پس از الحاق غیرقانونی دیگری به نام قدس شرقی اشغالی فلسطین که یک سال پیش از آن اتفاق افتاده بود، صورت گرفت. اگرچه کرانه باختری به طور رسمی ضمیمه نشده بود، اما مرزهای بیت‌المقدس شرقی فراتر از مرزهای تاریخی آن گسترش یافته است و در نتیجه بخش‌های زیادی از کرانه باختری را مانند بیت‌المقدس شرقی و بلندی‌های جولان، بلعیده است. 

در حالی که کرانه باختری براساس قوانین بین‌المللی به‌طور غیرقانونی اشغال شده است، اسرائیل هیچ مبنای قانونی برای حفظ این اشغالگری ندارد، چه رسد به اینکه سرزمین فلسطینی را ضمیمه کند. با این حال، به دلیل حمایت آمریکا و غرب و سکوت بین‌المللی، این رژیم به خود اجازه هر اقدامی را می‌دهد.

 چرا اسرائیل اکنون مشتاق الحاق کرانه باختری است؟

به نوشته گاردین، گذشته از «فرصت بزرگ» مرتبط با بازگشت ترامپ به قدرت، تل‌آویو احساس می‌کند توانایی‌اش برای ادامه دادن به جنگ نسل‌کشی در غزه بدون هیچ‌گونه مداخله بین‌المللی در پایان دادن به نابودی، مسئله الحاق کرانه باختری را در نظر جامعه بین‌الملل و کشورهای منطقه به یک موضوع بسیار کم‌اهمیت‌تر تبدیل خواهد کرد.

 اگرچه دیوان بین‌المللی دادگستری در ۱۹ ژوئیه حکمی قاطع در مورد غیرقانونی بودن اشغالگری اسرائیل صادر کرد و به دنبال آن، حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت توسط دادگاه کیفری بین‌المللی(آی‌سی‌سی) در ۲۱ نوامبر صادر شد اما هیچ اقدام عملی برای پاسخگو کردن واقعی رژیم صهیونیستی انجام نشده و بعید است الحاق کرانه باختری تغییری در این وضعیت صورت دهد. به‌خصوص که تل‌آویو تجاوزها و اقدامات غیرقانونی خود را با حمایت مستقیم واشنگتن انجام می‌دهد. 

دولت دموکرات جو بایدن تمام جنگ‌های اسرائیل ازجمله نسل‌کشی کنونی را تأمین مالی و حمایت کرده است و انتظار می‌رود ترامپ نیز به همان اندازه سخاوتمند باشد یا دست‌کم منتقد این اقدامات تجاوزکارانه نباشد.

 با در نظر گرفتن همه این‌ها، الحاق کرانه باختری در هفته‌ها یا ماه‌های آینده یک احتمال واقعی است. 

مسئله‌ای که تحرکات اخیر تشکیلات خودگردان فلسطین که در چارچوب خدمت به صهیونیست‌ها از چند روز قبل کمپین بزرگی برای تعقیب رزمندگان مقاومت در کرانه باختری و مشخصاً اردوگاه جنین به‌راه انداخته است را به شکلی واضح توضیح می‌دهد.

در همین زمینه «عثمان ابوصبحه» کارشناس فلسطینی که روند شهرک‌سازی رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و قدس اشغالی را زیر نظر دارد، در گفت‌وگو با الجزیره گفته است اشغالگران به دنبال الحاق کرانه باختری با سوءاستفاده از شرایط کنونی منطقه و در سایه حمایت گسترده آمریکا و کشورهای غربی و سکوت جهان عرب هستند. 

به گفته ابوصبحه، مقامات تل‌آویو نه تنها از سکوت جهان عرب در قبال تحولات فلسطین و عدم واکنش آن‌ها خرسند هستند که از شرایط کنونی برای آغاز روند الحاق کرانه باختری، به‌ویژه مناطق موسوم به «جیم» نهایت استفاده را می‌کنند و اینکه «اسموتریچ» وزیر دارایی افراطی رژیم تا این حد از اعلام طرح‌های شهرک‌سازی شادمان است، جای تعجبی ندارد.

در واقع، اسموتریچ قبلاً «کارمندان وزارت دفاع مسئول امور مدنی اسرائیل و فلسطین در کرانه باختری» را در مورد برنامه‌های خود برای «تعطیلی این وزارتخانه به عنوان بخشی از الحاق پیش‌بینی شده اسرائیل به منطقه» مطلع کرده است.البته ابراز شادمانی و اظهار علاقه به الحاق کرانه باختری محدود به کابینه فعلی و حلقه نزدیکان نتانیاهو نمانده است؛ چنان‌که 

یوآو گالانت، وزیر جنگ برکنار شده رژیم نیز روز جمعه ادعا کرد سلطه بر کرانه باختری ضرورت امنیتی و راهبردی برای اسرائیل است.

تشکیلات خودگردان، ابزار سرکوب

در حالی که چنین الحاقی وضعیت حقوقی کرانه باختری تحت قوانین بین‌المللی را تغییر نخواهد داد اما عواقب بدی برای میلیون‌ها فلسطینی ساکن آنجا خواهد داشت، چراکه الحاق احتمالاً با یک کارزار خشونت‌آمیز پاک‌سازی قومی در بخش‌های بزرگی از کرانه باختری دنبال خواهد شد.

الحاق کرانه باختری در صورتی که اتفاق بیفتد همچنین وجهه قانونی و حقوقی تشکیلات خودگردان فلسطین را از بین خواهد برد. البته این تشکیلات که در پی توافق اسلو برای اداره بخش‌هایی از کرانه باختری با پیش‌بینی ایجاد یک کشور مستقل در آینده سازماندهی شد، هرگز نتوانسته خواسته‌های مردم فلسطین را نمایندگی کند و سرکوب اخیر هسته‌های مقاومت در کرانه باختری توسط تشکیلات خودگردان مؤید این مسئله است که این تشکیلات عملاً در راستای اهداف تل‌آویو گام برمی‌دارد.

الحاق کرانه باختری، دستورالعملی برای آغاز جنگ دائمی

مردم و مقاومت فلسطین بی‌شک در برابر چنین اتفاقی ایستادگی خواهند کرد، همان‌طور که همیشه این کار را انجام می‌دهند و قطعاً ماهیت مقاومت، در موفقیت یا شکست طرح اسرائیل نقش حیاتی خواهد داشت. با توجه به وضعیت کنونی منطقه به نظر می‌رسد تلاش کنونی تل‌آویو به‌منظور الحاق کرانه باختری دستورالعملی برای آغاز یک جنگ دائمی خواهد بود. جنگی که از دیدگاه اسموتریچ و امثال او، یک فرصت عالی دیگر برای رژیم تلقی می‌شود، چرا که بقای سیاسی آن‌ها که مبتنی بر درگیری دائمی است را در سال‌های آینده تضمین می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.